Itä- ja Pohjois-Suomi tavoittelee laajempaa vaikuttavuutta EU-tasolla

17.01.2025

Itä- ja Pohjois-Suomen huippukokouksen tahdonilmaisu

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliitot vahvistavat yhteistyötään ja ennakkovaikuttamistaan EU-tasolla. Tavoitteena on alueen kilpailukyvyn ja elinvoimaisuuden parantaminen sekä alueen erityispiirteiden näkyväksi tekeminen valtakunnallisessa ja eurooppalaisessa päätöksenteossa.

Kilpailukyvyn lisäämiseksi maakuntien liittojen välinen yhteistyö on välttämätöntä. Yhteistyö mahdollistaa resurssien, osaamisen ja innovaatioiden jakamisen yli maakuntarajojen. Yhteistyöllä tuetaan alueen kilpailukyvyn parantamista ja vastataan globaaleihin haasteisiin, kuten turvallisuusympäristön muutokseen, ilmastopolitiikkaan ja energiamurrokseen. Vihreät investoinnit ja uusiutuva energia ovat merkittäviä kestävän kasvun mahdollistajia. Itä- ja Pohjois-Suomen ääntä ei voi ohittaa näissä tulevaisuuden kysymyksissä. Kannamme vastuuta koko Suomen turvallisuudesta ja tulevaisuudesta.

Pohjois-Savo toimii vuonna 2025 puheenjohtajamaakuntana. Tavoitteena on varmistaa tehokas vaikuttaminen EU:n päätöksentekoon ja ohjelmiin koko vuoden ajan. Tämä pyritään saavuttamaan tiivistämällä yhteistyötä EU-instituutioiden kanssa, vahvistamalla alueen roolia koheesiopolitiikassa ja varmistamalla, että alueen erityispiirteet ja tarpeet huomioidaan tulevissa rahoituskehyksissä.

Meidän on muistettava ja muistutettava myös muita siitä, että Suomen EU-liittymissopimuksessa on tunnistettu Itä- ja Pohjois-Suomen erityisolosuhteet. Harvaan asutus, pitkät etäisyydet ja kylmä ilmasto aiheuttavat pysyvän kilpailukykyhaitan. Erityisaseman vuoksi Itä- ja Pohjois-Suomi on saanut muuta maata korkeampaa tukea muun muassa NSPA-tukea (Northern Sparsely Populated Areas), jonka ansiosta alueella on tapahtunut paljon myönteistä kehitystä.

Itä- ja Pohjois-Suomen kilpailuasemaa tulee tarkastella globaalisti. Itä- ja Pohjois-Suomen haasteet, kuten pitkät etäisyydet ja harva asutus, voidaan kääntää vahvuuksiksi yhdistämällä voimavarat erityisesti strategisesti tärkeillä aloilla, kuten kestävissä energiaratkaisuissa ja digitalisaatiossa sekä saavutettavuudessa.

Strateginen viestintä ja aktiivinen vaikuttamistyö ovat keskeisessä roolissa, jotta alueen potentiaali ja tarjoamat ratkaisut koko Euroopan yhteisiin haasteisiin tuodaan näkyviksi. Vaikuttamistyön painopisteitä ovat keskeisten päättäjien kontaktointi, EU:n monivuotisen rahoituskehyksen seuraaminen ja vaikuttaminen koheesiopolitiikkaan sekä digivihreän siirtymän edistäminen.

Maakuntien liitot, EU-toimisto ja Europe Direct -yhteyspisteet (Lapin liitto, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Kainuun liitto, Pohjois-Savon liitto, Etelä-Savon maakuntaliitto) yhdistetään tiiviiksi viestintäverkostoksi. Viestintäyhteistyössä painotetaan sidosryhmäviestintää, vaikuttamisviestintää ja eritoten EU-komission työohjelmaan vaikuttamista. EU-toimiston johdolla aletaan toteuttaa suunnitelmallista NSPA-vaikuttamisviestintää yhteistyössä Ruotsin ja Norjan NSPA-toimistojen kanssa.

Kuopiossa 17.1.2025