Vedenalainen kalalive pyörii jälleen

16.10.2024


Kuvakaappaus edellisvuoden koostevideosta.

Toivottu kalalive Varkauden Ämmäkoskesta on täällä taas. Koskeen asennetun kameran kautta kalojen elämää pääsee seuraamaan pinnan alta viimevuotiseen tapaan. Kamera kuvaa kalojen elämää lokakuun loppuun saakka.

– Kalakameralla saadaan arvokasta tietoa ohitusuoman toiminnasta sekä Ämmäkosken taimenten elämästä, kertoo Ämmäkosken ennallistamishankkeen projektipäällikkö Jaakko Lappalainen Navitas Kehitys Oy:stä.

Kalojen elämää voi seurata osoitteessa www.ammakoski.fi sekä WWF:n luontoliven kautta. Lähetyksessä voi tuttuun tapaan nähdä esimerkiksi uhanalaisia taimenia sekä yleisempiä sisävesien kaloja, kuten ahvenia, haukia, kuhia ja särkikaloja.

– On hienoa päästä toisena vuotena peräkkäin kurkistamaan vedenalaiseen elämään tämän kalakameran välityksellä. Näyttäisi siltä, että mielenkiintoista katsottavaa on myös tämän vuoden livessä tarjolla, kertoo Varkauden kaupunginjohtaja Joonas Hänninen.

Ämmäkosken ennallistamishankkeen avulla on mahdollistettu Pohjoismaiden mittakaavassa ainutlaatuinen virtavesien kokonaisuus. Varkauden kaupungin keskellä sijaitseva Ämmäkoski on vesitetty ympäristövirtaaman avulla ja kunnostettu laajasti vaelluskaloja ajatellen. Vuonna 2022 padon ohi rakennettiin luonnonmukainen uoma, jota pitkin vaelluskalat pääsevät lisääntymisalueilleen Unnukkaan ja Kallaveteen. Uhanalaisten kalojen käyttöön palautui yli 750 neliökilometriä vesistöjä, jonne niillä on ollut yli sadan vuoden ajan rajalliset mahdollisuudet vaeltaa.

Ämmäkosken kunnostustyöt on saatu valmiiksi ja työn tuloksia tarkasteltiin seminaarin merkeissä Warkaus-salissa perjantaina 11. lokakuuta. Seminaarissa kuultiin kumppaneiden mietteitä projektista, kunnostustöiden vaiheista ja havainnoista matkan varrelta, uusimmista koskialueen seurannan tuloksista sekä hankkeen merkityksestä vaelluskaloille laajemmassa näkökulmassa.

Ämmäkosken ennallistamishanke on osa vaelluskalojen luontaista elinkiertoa edistävää maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelmaa, jossa parannetaan vaelluskalojen elinolosuhteita ja palautetaan vaelluskalakantojen luontaista lisääntymistä Suomen virtavesissä. Hanketta rahoittavat ja ohjaavat maa- ja metsätalousministeriön sekä WWF:n lisäksi Varkauden kaupunki, Stora Enso Oyj, Pohjois-Savon ELY-keskus ja hankkeen päätoteuttaja Navitas Kehitys Oy.

Katso kooste edellisvuoden tapahtumista tästä linkistä.

Katso Koskelle minä laulan -musiikkivideo, joka on ylistyslaulu uudestisyntyneelle Ämmäkoskelle, Saimaan vaelluskaloille ja pohjoissavolaiselle elonkirjolle. Pohjois-Savon liitto ja Europe Direct Kuopio -yhteyspiste julkaisivat videon suomalaisen musiikin päivänä 8.12.2023.