Kuopiossa pilotoidaan henkilökohtaista osaamistiliä

23.10.2024

Kuopiossa aletaan kokeilla uudenlaista toimintamallia, jonka avulla työttömät työnhakijat voivat kehittää osaamistaan ja parantaa työllistymismahdollisuuksiaan.

Osaamistilin pilotointihankkeessa luodaan joustava toimintamalli, joka vastaa yksilöllisesti sekä työnhakijoiden että yritysten osaamistarpeisiin. Mallin avulla työnhakijat voivat löytää mielekästä työtä, kun taas yritykset löytävät paremmin osaavaa työvoimaa, joka on koulutettu juuri heidän tarpeisiinsa.

Pilotointihankkeessa työnhakija saa osaamistililleen 1000–5000 euroa koulutustukea. Hän voi käyttää tiliä henkilökohtaisen osaamisen kehittämiseen esimerkiksi lyhyiden koulutusten avulla. Koulutukset räätälöidään yksilöllisesti työelämän tarpeiden mukaan. Koulutuksia tarjoavat paikalliset palveluntuottajat, ja ne voivat koostua useista osaamismoduuleista. Näin työnhakijat voivat kehittää juuri niitä taitoja, jotka edistävät heidän työllistymistään.

Hankkeen mahdollisia kohderyhmiä ovat esimerkiksi 25 vuotta täyttäneet työnhakijat, joilla oikeus lyhytkestoiseen opiskeluun, maahanmuuttajataustaiset työnhakijat, vastentahtoisesti osa-aikatyötä tekevät, korkeasti koulutetut ja osa-aikatyöhön haluavat henkilöt.

– Osaajapula on kasvava huolenaihe yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tärkeintä on löytää motivoituneita työnhakijoita ja yrityksiä, jotka ovat valmiita työllistämään osaamistilin kautta. Yritykset voivat yhdessä hankkeen kanssa tunnistaa ne keskeiset taidot, joita työpaikkojen täyttäminen vaatii, kertoo kehittämispäällikkö Jari Parkkonen Kuopion kaupungilta.

Parkkosen mukaan hankkeeseen haetaan mukaan sellaisia työnantajia, työtehtäviä ja toimialoja, joilla on selkeä työvoimatarve ja jotka ovat halukkaita työllistämään työnhakijoita osaamistilin kautta.

– Pilotoinnin aikana testataan ja arvioidaan erilaisia toimintatapoja, jotka tukevat työnhakijoiden osaamisen kehitystä ja avoimien työpaikkojen täyttämistä. Tavoitteena on luoda helposti käytettävä, joustava ja selkeä malli, joka hyödyttää sekä työnhakijoita että työnantajia pitkällä aikavälillä.

Maakunnan yhteistyöryhmä päätti tänään puoltaa osaamistilin pilotointiin noin miljoonan euron EU-rahoituksen myöntämistä Euroopan sosiaalirahastosta. Hanke kestää syyskuuhun 2027.

Lisätietoja:
Jari Parkkonen, kehittämispäällikkö, Kuopion kaupunki
p. 044 7182519, jari.parkkonen@kuopio.fi