Vanguard Initiative -verkosto tarjoaa itä- ja pohjoissuomalaisille toimijoille mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön

27.09.2024

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat sekä Vanguard Initiative -verkoston biotalouspilotti järjestivät Kajaanissa 25.–26. syyskuuta konferenssin otsikolla The Next Steps of Interregional Collaboration in Bio-economy. Tapahtuma kokosi Kajaaniin Vanguardin biotalouspilotissa mukana olevia alueita sekä itä- ja pohjoissuomalaisia toimijoita kuulemaan ja keskustelemaan Vanguard Initiative -verkoston toiminnasta ja biotalouspilotista sekä vaihtamaan ajatuksia seuraavista askelista ja mahdollisista uusista avauksista.

Vanguard-yhteistyö perustuu älykkääseen erikoistumiseen tavoitteena teollisten innovaatioiden edistäminen ja kaupallistaminen

Vanguard Initiative on eurooppalaisten alueiden verkosto, jonka tavoitteena on edistää ja kaupallistaa teollisia innovaatioita. Verkosto tuo yhteen alueita sekä alueilla toimivia korkeakouluja, tutkimuslaitoksia, yrityksiä ja klustereita jäsenalueiden kasvuhakuisten yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseksi Euroopan laajuisissa arvoketjuissa. Erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten saaminen mukaan verkoston toimintaan on Vanguardin keskeisiä tavoitteita.

Vanguard-yhteistyö perustuu älykkääseen erikoistumiseen ja alueiden toisiaan täydentävän osaamisen hyödyntämiseen kasvun ja teollisen kehityksen aikaansaamiseksi valituilla aloilla. Verkoston jäsenalueet tekevät yhteistyötä erityisesti nk. piloteissa. Pilotit ovat portfoliomaisia kokonaisuuksia, jotka tuovat yhteen verkoston jäsenalueita ja näiden toimijoita sekä tukevat innovaatioiden markkinoillepääsyä.

Konkreettisesti pilotit voivat esimerkiksi valmistella rahoitushakemuksia, tukea alueita tutkimusinfrastruktuurin jakamisessa sekä edistää testaamiseen liittyvää yhteistyötä. Temaattisia pilotteja on kahdeksan, joista Itä- ja Pohjois-Suomi on mukana viidessä. Näiden teemat liittyvät biotalouteen sekä tehokkaaseen ja kestävään valmistukseen, 3D-tulostukseen, vetyyn ja älykkääseen terveyteen.

Biotalouskonferenssissa tunnistettiin synergioita Vanguard Initiativen biotalouspilotin ja Itä- ja Pohjois-Suomen osaamisen välillä

Kajaanin biotalouskonferenssissa Itä- ja Pohjois-Suomen toimijat esittelivät toimintaansa biotalouden teemoissa. Vastavuoroisesti biotalouspilotin osallistujat kertoivat pilotin tämänhetkisistä aktiviteeteista. Tilaisuudella tuettiin suorien kontaktien rakentumista sekä verkostoitumista Vanguard Initiativen biotalouspilotin toimijoiden kanssa.

Pohjois-Savon liiton aluekehityspäällikkö Heikki Sirviö (kuvassa) käytti biotalouskonferenssissa puheenvuoron, jossa hän kävi läpi Itä- ja Pohjois-Suomen osaamisalueita ja mahdollisuuksia osallistua Vanguard Initiativen biotalouspilotin toimintaan. Sirviö tunnisti, että yhteistyön perustana on Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteinen älykkään erikoistumisen strategia, jonka Puhtaat ratkaisut -painopisteen tavoitteet ovat erityisen keskeisiä biotalouspilottiin liittyen. Lisäksi Suomen biotalousstrategian alueelliset toimeenpanosuunnitelmat tunnistavat biotalouden kehittämistarpeita, ja Sirviö arvioi näiden olevan hyvin linjassa biotalouspilotin työn kanssa.

Itä- ja Pohjois-Suomen ja Vanguard Initiativen biotalouspilotin mahdollisina yhteisinä teemoina Sirviö nosti esiin muun muassa teolliset prosessit ja sivuvirrat, kiertotalouden, materiaalitekniikan, energiatehokkaan kone- ja laitevalmistuksen, puurakentamisen, bioenergian ja biopolttoaineet kuten biokaasun tuotannon ja jakelun, energiatehokkuuden, energian varastoinnin ja uudet tekniset ratkaisut, jäteveden käsittelyn ja vesihuoltoteknologian, veden kiertotalouden sekä kestävän ruokajärjestelmän.

Tilaisuuden päätteeksi biotalouspilotin vetäjä Ilaria Re arvioi, että Itä- ja Pohjois-Suomen toimijoilla sekä biotalouspilotilla on useita yhteisiä osaamisalueita, ja hän toivoi kiinnostuneiden tahojen olevan yhteydessä ja osallistuvan pilotin toimintaan.

Vanguard Initiativen verkkosivut
Itä- ja Pohjois-Suomen jäsensivu Vanguard Initiativen verkkosivuilla
Vanguard Initiative -verkosto: väylä eurooppalaiseen yhteistyöhön

Aihealueet biotalousyhteistyö Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/sirvioheikkiuusi400x400px.jpg

Tietoa. Taitoa. Tekoja.

Heikki Sirviö |Aluekehityspäällikkö
+358447142603 heikki.sirvio@pohjois-savo.fi
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/intkemaarit400x400px.jpg

Lisätietoja

Maarit Intke |Aluekehitysasiantuntija
+358447142617 maarit.intke@pohjois-savo.fi