Uusi Karvion maantiesilta on tärkeä parannus Varkauden ja Pohjois-Karjalan elinkeinoelämälle

30.09.2024


Pääministeri Petteri Orpo vieraili maanantaina Karviossa, joka sijaitsee valtatie 23:n varrella Heinävedellä. Valtion ensi vuoden talousarvioesitykseen sisältyvä uusi silta mahdollistaa leveiden ja raskaiden erikoiskuljetusten kulun sillan kautta.

Valtatie 23 kuuluu tärkeisiin itä-länsi-suuntaisiin poikittaisyhteyksiin. Vt23 on keskeinen väylä Varkauden seudun elinkeinoelämän raaka-aine- ja tavarakuljetuksille, ja se on myös Pohjois-Karjalalle tärkeä yhteys eteläiseen ja keskiseen Suomeen.

Koko hankkeen kustannukset tiejärjestelyineen ovat 14 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle ehdotetaan miljoonan euron määrärahaa. 

– Itä-Suomessa on kriittisiä siltoja maakuntakeskustenkin välisillä pääväylillä, kuten esimerkiksi valtatiellä 9 Kuopion ja Joensuun välillä. Esimerkiksi Riistaveden kohta pitäisi saada kiireesti toteutettua ja Tuusniemen Tulisalmen kohta suunnitteluun. Mikäli yhdenkään sillan käyttö estyy tai sitä rajoitetaan, ovat kiertoreitit järkyttävän pitkät, kertoo Pohjois-Savon liiton maakuntainsinööri Patrick Hublin.

Savo-Karjalassa on iloittu Karvion sillan lisäksi myös viitostien perusparannushankkeen käynnistymisestä välillä Leppävirta–Kuopio. Se on ollut pitkään Pohjois-Savon ja Itä-Suomen elinkeinoelämän kärkihanke.

Tiehanke on saamassa ensi vuodeksi 11 miljoonan euron määrärahan, mikä vähentää saman verran aiemmin myönnettyä 180 miljoonan euron valtuutta. Ensi vuoden aikana tehdään tieurakan kilpailuttaminen ja rakennussuunnittelu. Hanke voi näkyä maastossa jo syksyllä 2025. Tien arvioidaan olevan valmis liikenteelle vuonna 2029.

– Hienoa, että 1990-luvulta lähtien suunniteltu viitostien parantaminen Leppävirran ja Kuopion välillä vihdoin toteutuu. Valitettavasti tarpeet eivät jää tähän. Seuraavaksi kiireisin kohta on Siilinjärven ja Lapinlahden Alapitkän väli. Parannettavia kohtia myös Lapinlahdella ja Iisalmessa. Nerkoon kohdan uuden tielinjauksen suunnittelu on loppuvaiheessa ja se pitäisi saada toteutukseen välittömästi.

Valtion vuoden 2025 talousarvioesitys julkaistiin maanantaina 23. syyskuuta. Budjetin käsittely kestää noin kolme kuukautta, ja eduskunta päättää siitä lopullisesti joulukuussa. 

Aihealueet liikenne Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/hublinpatrick2_400x400px.jpg

Tietoa. Taitoa. Tekoja.

Patrick Hublin |Maakuntainsinööri
+358447142683 patrick.hublin@pohjois-savo.fi