THL vahvistaa mikrobiologian toimintaa Kuopiossa

30.09.2024


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Mika Salminen vieraili esikuntansa kanssa Pohjois-Savon liiton vieraana perjantaina 20. syyskuuta.

THL ilmoitti keväällä, että Kuopion toimipisteeseen siirretään mikrobiologian laboratoriotoimintoja Helsingistä. Kansallinen infektiotautien laboratoriopohjainen seuranta tullaan keskittämään Kuopioon tulevien vuosien aikana. Kuopion vahvuutena pidetään Savilahdessa olevaa korkeatasoista tutkimustoimintaa ja oppilaitosyhteistyötä, jotka mahdollistavat uusien kehityshankkeiden syntymisen.

– Pyrimme entistä tiiviimpään yhteistyöhön Itä-Suomen yliopiston kanssa. Etsimme uusia yhteistyön alueita esimerkiksi terveystaloustieteen saralla, kertoi Salminen.

– THL:n ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyössä on toistaiseksi tuotettu lähes 3000 julkaisua. Kyseessä on siis erittäin vahva yhteistyö, jota nyt tehtävillä ratkaisuilla edelleen vahvistuu tarjoten ratkaisuja globaalisti planetaarisen terveyden teemoissa, totesi terveystieteiden tiedekunnan dekaani Jussi Pihlajamäki Itä-Suomen yliopistosta.

Tällä hetkellä Kuopiossa työskentelee noin sata THL:n työntekijää. Henkilöstön määrä Kuopion toimipisteessä kasvaa jonkin verran, vaikka samanaikaisesti toimipisteestä lakkautetaan muutosneuvottelujen tuloksena ympäristömikrobiologian laboratorio ja melututkimus. Myös sisäympäristöihin, ilmansaasteisiin ja kemiallisiin riskeihin liittyvät tutkimus- ja asiantuntijatehtävät vähenevät.

Maakuntajohtaja Tytti Määtän mukaan Itä-Suomen yliopiston terveystutkimus- ja vaikuttavuusosaaminen tulee hyödyntää täysimääräisesti ja luoda yhdessä valtion kanssa vaikuttavuutta sote-alalle sekä ennaltaehkäisyyn.
 
–  Aluekehitys ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Me mietimme juuri nyt hyvinvointialueiden palveluja ja sitä, miten on inhimillisesti ja taloudellisesti mahdollista saada paras mahdollinen tulos. THL:n, Itä-Suomen yhteistoiminta-alueen ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyöllä voisimme kehittää uuden kansallisen ja vaikuttavan hyvinvoinnin- ja terveydenedistämisen mallin.