Pohjois-Savossa on vakaa pohja biotalouden kehitykselle

30.09.2024


Pohjois-Savon liitto on laatinut alueellisen biotalouden toimeenpanosuunnitelman, joka keskittyy Suomen biotalousstrategian tavoitteiden toteuttamiseen maakunnassa. Suunnitelman päätavoitteena on biotalouden arvonlisän kaksinkertaistaminen vuoteen 2035 mennessä. Tämä tavoite saavutetaan vahvistamalla alueellisia arvoketjuja, nostamalla tuotteiden jalostusarvoa sekä kehittämällä kestäviä ratkaisuja, jotka tukevat maakunnan taloudellista kasvua ja työpaikkojen lisäämistä.

Pohjois-Savon luonnonolosuhteet, laaja yritystoiminta ja vahva tutkimusperusta muodostavat vakaan pohjan biotalouden kehitykselle. Erityisesti metsätalouden, elintarviketuotannon ja energiateknologian alat nousevat suunnitelmassa keskeisiksi biotalouden toimialoiksi, joilla on jo olemassa infrastruktuuria ja osaamista.

Suunnitelmassa korostetaan bio- ja kiertotalouden yhdistämistä kestävien ja materiaalitehokkaiden arvoketjujen luomiseksi. Tällä pyritään saavuttamaan paitsi taloudellista kasvua, myös ilmastotavoitteita ja luonnonvarojen kestävämpää käyttöä. Esimerkiksi biokaasun tuotanto ja teollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen nähdään tärkeinä innovaatioina alueen biotalouden kasvussa.

Keskeisiä haasteita biotalouden kehitykselle ovat työvoiman saatavuus, infrastruktuurin kehittäminen sekä investointien toteutuminen. Näiden haasteiden ratkaiseminen edellyttää tiivistä yhteistyötä yritysten, tutkimuslaitosten ja koulutusorganisaatioiden välillä. Samalla suunnitelmassa pyritään ratkaisemaan kestävyyteen liittyviä haasteita, kuten luonnonvarojen käytön ja luonnon monimuotoisuuden välistä ristiriitaa.

Toimenpiteiksi esitetään alueellisten klustereiden vahvistamista, uusiutuvan energian hankkeiden edistämistä sekä biotalouden tutkimus- ja kehitystoiminnan laajentamista, jotta biotalouden arvonlisä kasvaisi ja sen kestävyys parantuisi entisestään.

Maakuntahallitus hyväksyi tänään Suomen biotalousstrategian toimeenpano Pohjois-Savossa 2024–2035 -suunnitelman.

Suomen biotalousstrategian toimeenpano Pohjois-Savossa 2024–2035 

Aihealueet biotalous Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/sirvioheikkiuusi400x400px.jpg

Lisätietoja

Heikki Sirviö |Aluekehityspäällikkö
+358447142603 heikki.sirvio@pohjois-savo.fi