Pohjois-Savon maakuntakaava uudelleen ehdotuksena nähtäville

30.09.2024

Pohjois-Savon maakuntakaava 2040 (2. vaihe) oli julkisesti ehdotuksena nähtävillä 16.1.-23.2.2024. Maakuntakaavaan on tehty alkuvuoden ehdotusvaiheessa saadun palautteen ja maakuntahallituksen keväällä tekemien linjausten perusteella niin merkittäviä muutoksia, että kaavaehdotus on asetettava MRA:n 32 §:n mukaisesti uudelleen nähtäville. Maakuntahallitus päätti nähtävilleasettamisesta kokouksessaan 30.9.2024. Kaavaratkaisua ja erityisesti ehdotukseen tehtyjä muutoksia esitellään avoimissa etätilaisuuksissa 22.10.2024 klo 13.00 (Teams-linkki) ja klo 17.00 (Teams-linkki). Tilaisuuksiin pääsee osallistumaan oheisista linkeistä.

Keskeisiä muutoksia ovat olleet laajojen metsäpeitteisten alueiden merkinnän poistaminen sekä yksityismaiden soidensuojelun täydennysehdotukseen kuuluvien alueiden luonnonsuojelumerkintöjen muuttaminen maa- ja metsätalousvaltaisiksi alueiksi, joilla on arvoa suoluonnon kannalta. Lisäksi kaavaehdotukseen on palautettu viranomaiskuulemisvaiheen jälkeen poistetut tuulivoimapotentiaaliset alueet, jotka silloin todettiin epävarmoiksi toteuttaa niiden mahdollisen tutkavaikutuksen vuoksi. Palauttaminen koskee Joroisten, Kaavin, Kuopion, Leppävirran ja Rautavaaran seitsemää (7) tuulivoimapotentiaalista aluetta.

Tehtyjen muutosten vuoksi aiemmin laadittua kokonaisvaikutustenarviointia (Sweco Finland, 2023) on myös päivitetty. Vaikutusten arvioinnissa todetaan, että ekologisen verkoston vaalimisen osalta maakuntakaavaehdotuksen ratkaisu on ekologista verkostoa hahmottavaan selvitykseen verrattuna puutteellinen. Metsäpeitteisiä alueita osana ekologista verkostoa tai metsätalouden kokonaisuutta ei osoiteta kaavakartalla. Ylimaakunnallisten ekologisten yhteyksien jatkuminen on kuitenkin otettu suunnittelussa huomioon ja merkittävimmät ekologiset yhteystarpeet osoitetaan edelleen nuolimerkinnöin.

Luonnon monimuotoisuuden parantamisen osalta maakuntakaavan ratkaisu vie asioita oikeaan suuntaan, mutta ote on maltillinen. Suoluonnon merkittävät, olevaa suojeluverkostoa täydentävät kohteet osoitetaan maa- ja metsätalousvaltaisina alueina, joilla on merkittäviä suoluontoarvoja (MY-s). Merkintä ei ohjaa suoraan luonnonsuojelualuiden perustamista, vaan suoluonnon tilan parantamiseksi annetaan suositus. Tämä on parannus verrattuna voimassa oleviin maakuntakaavoihin.

Aikaisemmassa kaavaehdotuksessa suoluonnon kannalta merkittävät alueet osoitettiin luonnonsuojelumerkinnöillä. Uhkana ovat, kuten tähänkin saakka, ojitukset ja hakkuut MY-s –alueilla ja niiden läheisyydessä. MY-s –alueiden suojelun toteutuminen jatkuu kuitenkin vapaaehtoisen menettelyn kautta (esim. Helmi ja Metso-ohjelmissa).

Maakuntakaavan mahdollistaman teoreettisen tuulivoimapotentiaalin (500 voimalaa) toteutuessa metsäpinta-ala vähenisi noin 750 hehtaarilla ja hiilinielut pienenisivät vuositasolla noin 2 800 t CO2ekv. Tuulivoimaloiden laajamittaiseen toteutukseen liittyy kuitenkin epävarmuutta, vaikka itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen edellytyksiä selvitetäänkin. Yksi luonnonrauha-alue (Kaavilla) on poistettu tuulivoima-alueen vierestä. Osa maakunnan itäosan palautetuista tuulivoimapotentiaaleista alueista sijoittuu lähelle luonnonrauha-alueita, jolloin luonnonrauhan ja luonnollisen pimeän kokeminen voi vaarantua tuulivoimaloiden toteutuessa.

Muut kaava-asiakirjoihin tehdyt muutokset kuvataan tarkemmin maakuntahallituksen päätöspykälässä (MKH 30.9.2024, 120 §).

Edellä kuvattujen kaavaehdotukseen tehtävien muutosten vuoksi, se asetetaan uudelleen ehdotuksena nähtäville 2.–31.10.2024. Osallisilta pyydetään palautetta (muistutus) erityisesti muuttuneiden asioiden osalta osoitteeseen kirjaamo@pohjois-savo.fi

Maakuntakaavaehdotuksesta alkuvuonna 2024 saadut palautteet otetaan automaattisesti huomioon. Maakuntakaava pyritään saamaan hyväksymiskäsittelyyn maakuntavaltuustoon joulukuussa.

Kuulutus

Aihealueet maakuntakaavatmaakuntakaavoitus Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/isolaannaelina400x400px.jpg

Tietoa. Taitoa. Tekoja.

Annaelina Isola |Suunnittelujohtaja
+358447142609 annaelina.isola@pohjois-savo.fi
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/hublinpatrick2_400x400px.jpg

Lisätietoja

Patrick Hublin |Maakuntainsinööri
+358447142683 patrick.hublin@pohjois-savo.fi
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/rummukainenmikko2_400x400px.jpg

Lisätietoja

Mikko Rummukainen |Maakuntasuunnittelija
+358447142655 mikko.rummukainen@pohjois-savo.fi