Kokeilu nostaa lasten ja nuorten äänen Pohjois-Savon ilmastotyöhön
03.09.2024
Sitran Tulevaisuusvalta-kokeiluhankkeen Horinsontin maalaajat -ydintiimi vasemmalta oikealle Anna Peltosaari, Sonja Lehtomäki ja Saara Karkulahti. Kuva: Pohjois-Savon ELY-keskus / HIPOVA-hanke
Pohjois-Savossa on havahduttu siihen, että lasten ja nuorten näkemyksiä ei huomioida tarpeeksi ilmastotyössä. Tähän vastaten Pohjois-Savon ELY-keskus käynnistää syksynä 2024 Horisontin maalaajat -kokeilun, joka on osa Suomen itsenäisyysrahasto Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmaa. Mukaan etsitään 4.-9.-luokkalaisia pohjoissavolaisia koululaisryhmiä hahmottamaan alueen tulevaisuutta osana Pohjois-Savon ilmastotyön kehittämistä.
Pohjois-Savon ELY-keskuksen Horisontin maalaajat -kokeilu on yksi 15:sta yli 180 hakijan joukosta valituista Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelman tiimeistä. Kokeilun toteuttaa ELY-keskuksen koordinoima Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hanke yhdessä Pohjois-Savon liiton, Kuopion Muotoiluakatemian ja Ilmatieteen laitoksen kanssa. Tulevaisuusvallan laajentaminen lapsille ja nuorille on erityisen tärkeää, jotta tulevaisuudesta tulisi parempi mahdollisimman monelle.
Pohjois-Savon ilmastotyöhön uudenlaisia ratkaisuja
Horisontin maalaajat -kokeilun päätavoitteena on luoda pohjoissavolaisten lasten ja nuorten tulevaisuuskuvat, joita tullaan hyödyntämään Pohjois-Savon ilmastotyössä ja maakunnalle laadittavassa ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmassa. Menetelmää pilotoidaan syksyn aikana ja ensi keväänä kokeilutiimi vierailee kouluissa. Mukaan lähtevät 4.–9.-luokkalaiset koululuokat pääsevät syventämään ilmasto-osaamista ja visioimaan toivottua tulevaisuutta ilmaston muuttuessa.
Kokeilun ytimessä on uuden menetelmän kehittäminen yhdessä lasten, nuorten ja opettajien kanssa.
– Kuopion Muotoiluakatemian opetusryhmissä opitaan muotoilun merkityksestä ympäröivään maailmaan ennen ja nyt, sekä miten hyvällä suunnittelulla voidaan vaikuttaa tulevaisuuteen. Olemme todella innoissamme päästessämme yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa kehittämään keinoja, joilla saadaan lasten ja nuorten ajatukset tulevaisuudesta esille osaksi alueen ilmastotyötä, kertoo Maiju Pääkkönen Kuopion Muotoiluakatemian vastuuopettaja.
Lasten ja nuorten näkökulmien mukaan ottaminen ilmastotyön ja päätöksenteon keskiöön on tärkeää, koska nyt tehtävien päätösten vaikutukset kohdistuvat erityisesti heihin.
– Alkuvuodesta tarkastelimme noin 90 paikallisen asiantuntijan voimin vihreän siirtymän ennakoitua kehitystä Pohjois-Savossa. Yksi työn lopputulemista koski nuorten osallistamisen lisäämistä alueen tulevaisuus- ja ennakointityöskentelyssä. On erittäin kiinnostavaa kuulla, miten eri ikäisten näkemykset tulevaisuudesta eroavat ja mitä yhtäläisyyksiä löytyy, kommentoi Timo Malkoc Ennakointitiedon integraatio Pohjois-Savossa (EIPS) -hankkeen projektipäällikkö Pohjois-Savon liitosta.
Menetelmän tueksi kokeilussa tuotetaan tutkimukseen perustuva tietopaketti ilmastonmuutoksesta. Tavoitteena on koota tieto yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa sellaiseen muotoon, että lapsikin sen ymmärtää.
Kohti Lasten ja nuorten tulevaisuusfoorumia
Kokeilu huipentuu ensi keväänä järjestettävään Lasten ja nuorten tulevaisuusfoorumiin Pohjois-Savossa. Tapahtumassa julkaistaan Horisontin maalaajat -kokeilun tuloksina syntyvät lasten ja nuorten tulevaisuuskuvat.
– Suomen YK-nuorten järjestämästä Nuorten Tulevaisuushuippukokouksesta inspiroituneena haluamme laajentaa lasten ja nuorten tulevaisuusajattelua myös Pohjois-Savoon. Kokeilussa syntyvä konsepti sekä kevään tulevaisuusfoorumi ovat hyviä avauksia siihen, että alamme nähdä alueen kehitystyötä paremmin lasten ja nuorten kanssa tehtävänä työnä, toteaa HIPOVA –hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti.