Seinätön taide tuo terveyttä ja hyvinvointia uusille kohderyhmille
20.08.2024
Taiteella voidaan vahvistaa henkistä kriisinkestävyyttä, resilienssiä ja yhteenkuuluvuutta. Näin ajatellaan Pohjois-Savossa, jossa Savonia-ammattikorkeakoulu ja Kuopion taidemuseo lähtevät toteuttamaan seinättömän taiteen hanketta. Siinä luodaan ja hyödynnetään uudenlaisia taidepalveluja osallisuuden, hyvinvoinnin ja syrjimättömyyden edistämisessä.
Seinättömyys hankkeessa tarkoittaa, että taidemuseo haluaa uudistua avoimemmaksi, esteettömämmäksi ja osallistavammaksi. Taidemuseosta tulee nuorille ja muille kohderyhmille voimaantumisen paikka, joka toimii myös sosiaalisena alustana. Myös osa taidemuseon toiminnasta tulee tapahtumaan konkreettisesti seinien ulkopuolella.
Seinätön taide – taiteillen osallisuutta inhimilliseen arkeen -nimeä kantavassa hankkeessa tehdään uudenlaista yhteistyötä muun muassa Niuvanniemen sairaalan kanssa.
– Oikeuspsykiatriset potilaat ovat kokeneet vakavia traumoja, joiden läpityöstö on äärimmäisen vaikeaa. Taiteella on merkittävä osuus toipumisprosessin käynnistäjänä, sen avulla voidaan käsitellä vaikeitakin muistoja ja kokemuksia. Kiitämme meille suotua mahdollisuutta viedä taidetta sinne, missä sitä on ollut vaikea kokea, kuvaa työnohjaaja, psykoterapeutti Olavi Louhenranta Niuvanniemen sairaalasta.
Osallistavaa ja saavutettavaa taidetoimintaa
Savonia-ammattikorkeakoulun ja Kuopion taidemuseon yhteistyössä kehitetään taidelähtöisin menetelmin toteutettavaa aiempaa osallistavampaa ja saavutettavampaa toimintaa. Luvassa on matalan kynnyksen taidetoiminnan kokeiluja asiakas- ja tarvelähtöisesti sekä uudentyyppistä valmennus- ja koulutustoimintaa.
Hankkeessa syntyy asiakaslähtöinen ja testattu monialainen palvelumalli, jonka avulla toteutetaan uudenlaista taidetoimintaa nuorille ja muille kohderyhmille, jotka nyt jäävät kulttuuritoiminnan ulkopuolelle.
– Pohjois-Savossa on tarve luoda taiteen ja monialaisen toiminnan palvelumalli, sillä nuoret, muualta kaupunkiin muuttaneet ja sosiaalisesti heikommassa asemassa olevat ovat yleisesti väliinputoajia kulttuuripalveluiden kohderyhmänä, kertovat hankkeen alullepanijat Kuopion taidemuseon johtaja Anna Vilkuna ja Savonian TKI-asiantuntija Raisa Leinonen.
– Toimintaa testataan ensin Kuopiossa, josta se on levitettävissä laajemmin Pohjois-Savoon ja muihin taidelaitoksiin. Kantavana ajatuksena on varautuminen yhteistyöllä aikaan, jolloin resurssit voivat olla nykyistä pienemmät, mutta tarpeet hyvinvoinnin edistämiselle laajemmat. Siksi olemme luoneet kattavat kontaktit myös muihin hankkeisiin, Vilkuna ja Leinonen sanovat.
Hanketta esiteltiin tänään maakunnan yhteistyöryhmälle. Ely-keskus rahoittaa vuoden 2027 alkupuolelle kestävää hanketta noin 400 000 eurolla Euroopan sosiaalirahastosta.
Maakunnan yhteistyöryhmän kokous 20.8.2024
Lisätietoja:
Hanna Turunen, hankepäällikkö
p. 044 785 7430, hanna.turunen@savonia.fi
Anna Vilkuna, Taidemuseon johtaja
p. 044 7182634, anna.vilkuna@kuopio.fi
Kuva: Kuopion taidemuseo