Pohjois-Savon maakuntaohjelma on osoittautunut toimivaksi

29.08.2024

Pohjois-Savon maakuntaohjelman vuosille 2022–2025 tehty arviointi on valmistunut. Ulkoisessa arvioinnissa todetaan ohjelman tukeneen maakunnan keskeisten kehittämistavoitteiden saavuttamista ja edistäneen yhteistyötä alueen toimijoiden välillä. Ohjelman tavoitteet ovat vastanneet hyvin alueen tarpeisiin ja tukeneet pitkäjänteistä kehittämistä.

Arvioinnin perusteella suositellaan maakuntien kärkiyritysten aktiivisempaa osallistamista ohjelman valmisteluun, mikä vahvistaisi yritysnäkökulmaa entisestään. Yhteistyön laajentaminen toimialojen välillä nähdään myös tärkeänä jatkotoimenpiteenä.

Arvioinnissa havaittiin, että nykyiset kehittämiskärjet koetaan melko perinteisiksi. Onkin ehdotettu, että ohjelman sisällöllisiä painopisteitä tulisi nivota isompiin muutosvoimiin, mikä vahvistaisi maakunnan elinvoiman uusiutumista ja kilpailukyvyn vahvistumista.

Maakuntaohjelman vahva rooli alueellisessa kehittämisessä on ilmeinen, ja sen avulla on onnistuttu luomaan uusia mahdollisuuksia Pohjois-Savon tulevaisuudelle. Uudet suositukset tarjoavat pohjan maakunnan kehityksen jatkamiselle tulevina vuosina.

– Pohjois-Savo on selvästi matkalla oikeaan suuntaan. Nyt on aika hyödyntää uudet ideat maakunnan tulevaisuuden rakentamisessa. Yhteistyöllä ja ennakkoluulottomalla asenteella voimme tehdä Pohjois-Savosta entistäkin elinvoimaisemman paikan, sanoo maakuntahallituksen puheenjohtaja Mira Kokkonen.

Pohjois-Savon liitto teetti lakisääteisen ulkoisen arvioinnin yhdessä Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntaliittojen kanssa. Aineistoa on kerätty sekä haastattelemalla asiantuntijoita ja keskeisiä̈ sidosryhmiä̈, toteuttamalla sähköinen kysely laajemmalle sidosryhmäjoukolle että̈ kehittämällä̈ eteenpäin arvioinnin löydöksiä̈ järjestetyissä työpajoissa.

Arvioinnin tuloksia hyödynnetään seuraavan maakuntaohjelmakauden 2026–2029 linjausten laatimisen tueksi. Maakuntahallitus hyväksyi maanantaina 26. elokuuta maakuntasuunnitelman ja -ohjelman laatimisen työohjelman sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman sekä valtuutti Pohjois-Savon liiton käynnistämään ohjelmatyön.

Arvioinnista nousi esille useita tärkeitä hankkeita ja kehityssuuntia, jotka ovat keskeisiä Pohjois-Savon maakunnan tulevaisuuden kannalta. Tässä muutamia huomionarvoisia:

  1. Biotalous- ja vähähiilisyyshankkeet: Nämä ovat merkittäviä kehityskohteita, vaikka ne kohtaavatkin suuria haasteita. Investoinnit biotalouteen ovat kuitenkin keskeisiä alueen talouden ja ympäristöystävällisen kehityksen kannalta.
  2. Digitalisaation edistäminen: Digitalisaatio etenee tasaisesti, mutta haasteena on edelleen osaavan työvoiman saatavuus. Yritysten kyky hyödyntää digitalisaatiota on kriittistä alueen kilpailukyvyn vahvistamiseksi.
  3. Matkailu ja kansainvälinen kasvu: Matkailu, erityisesti kansainvälinen, on tärkeä kasvuala Pohjois-Savossa. Matkailun elpyminen ja kasvu voivat merkittävästi vahvistaa alueen taloutta ja houkuttelevuutta.
  4. Yhteistyö ja kumppanuudet: Yhteistyön lisääminen naapurimaakuntien ja kansainvälisten toimijoiden kanssa on tärkeää alueen kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Tämä luo myös uusia mahdollisuuksia investoinneille ja alueen elinvoiman parantamiselle.

Nämä hankkeet ja painopisteet kuvaavat hyvin alueen pyrkimystä kohti tulevaisuuden kestävää ja kilpailukykyistä taloutta.

Aihealueet aluekehitysohjelmatyöpäätöksenteko Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/sirvioheikkiuusi400x400px.jpg

Tietoa. Taitoa. Tekoja.

Heikki Sirviö |Aluekehityspäällikkö
+358447142603 heikki.sirvio@pohjois-savo.fi