Puijo Summit – ihmisen ja luonnon yhteisellä polulla
Puijo Summitin järjestävät yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulu, Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon ELY-keskus, Pohjois-Savon liitto ja Europe Direct Kuopio.
Päivämäärä: 17.05.2024
Kellonaika: 08:30
Osoite: Satamakatu 1, 70100 Kuopio
Scandic
Puijo Summitin tunnuksen on suunnitellut Teemu Järvi.
Puijo Summit pureutuu ajankohtaiseen One Health -teemaan. One Health, yhteinen terveys, kuvaa luonnon, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin liittymistä tiiviisti toisiinsa. Tulevaisuusorientoitunut asiantuntijatapahtuma koostuu inspiraatiopuheista ja niiden jälkeen pidettävistä teemapajoista. Tapahtuman pohjalta julkistetaan yhteinen julkilausuma.
Varsinaisen seminaariohjelman jälkeen järjestämme ilmastokävelyn, joka lähtee Scandic Kuopion edestä osoitteesta Satamakatu 1 ja suuntaa Piispan- ja Snellmaninpuistojen kautta torille.
Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. Puijo Summit on suunnattu erityisesti ilmasto- ja ympäristöturvallisuuden, ympäristöterveyden ja hyvinvoinnin parissa toimiville sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Juontajina toimivat Kati Vähäsarja ja Jyri Wuorisalo.
Ohjelma
8.30 Kahvi
9.00 Tervetuloa, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas, Kuopion kaupunki
9.10 Puijo Summitin vuoden 2024 ohjelma
9.15 Jotta hyvä voisi jatkua – toivottava tulevaisuus tehdään tänään, professori Arto O. Salonen, Itä-Suomen yliopisto
9.45 Luontoaskel – kaikkien terveydeksi, terveyden edistämisen professori Tiina Laatikainen, Itä-Suomen yliopisto
10.15 Eläköön elonkirjo – näin pysäytämme luontokadon etenemisen, Sanna-Kaisa Rautio, Pohjois-Savon ELY-keskus
10.45 Tauko ja musiikkiesitys, Kuopion Steinerkoulun bändi Lehtisen pojat
11.00 One Health 4 Cities – Cities in action for Human, Animal and Environmental Health, Guillaime Fauvel, City of Lyon
11.20 Urheiluseura One Health -näkökulman toteuttajana, toimitusjohtaja Toni Saksman, KalPa Hockey Oy
11.30 Lounas
12.30 Luontokadosta luontokestävyyteen, pääsihteeri Jari Luukkonen, WWF Suomi
13.00 Työpajat
14.15 Yhteenveto työpajoista ja päivän päätös
15.15 Ilmastokävely, kokoontuminen Scandic Kuopion edessä os. Satamakatu 1
Työpajat
1. Luontoyhteydestä elonkestoa ja hyvinvointia
Millaisia vaikutuksia luontoyhteydellä on hyvinvointiin sekä siihen, millaisia luonto- ja ilmastotoimia ihminen toteuttaa arjessaan? Työpaja aloitetaan ryhmätilassa alustuksella ja yhteisellä keskustelulla, josta jatketaan ulos tekemään harjoitteita. Työpajassa tarkastellaan luontoyhteyden, hyvinvoinnin (resilienssi) ja ilmastotekojen yhteyttä, pohjautuen tutkittuun tietoon ja osallistujien kokemuksiin. Työpajan tuloksista kootaan yhteenveto Pohjois-Savon ilmastotyön viestintäkanaviin.
Työpajan tarkoituksena on löytää yhdessä arkisia tekoja, jotka eivät kasvata hiili- tai luontojalanjälkeä, mutta joilla voi kohentaa omaa hyvinvointia.
Fasilitaattorit: Saara Karkulahti ja Sanna-Kaisa Rautio, Pohjois-Savon ELY-keskus
2. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Dialogikävely planetaarisesta osallisuudesta
Kuljemmeko ympyrää vai sukupolvien ketjussa? Mikä on olemassaolon merkitys ja voiko yksittäinen ihminen vaikuttaa planeetan tulevaisuuteen? Onko tällaisiin kysymyksiin ylipäänsä mahdollista vastata? Tervetuloa kokemukselliseen dialogityöpajaamme, jossa tarkastelemme ihmisen ja luonnon suhdetta Väinölänniemen kaupunkipuistossa rentoutuen.
Lisätieto: Työpajan keskustelut dokumentoidaan anonyymisti Itä-Suomen yliopiston kestävyysmurroksen tutkimusta varten ja aineistoa hyödynnetään sekä tutkimuksessa että Kuopion kaupungin One Health -verkoston toiminnan suunnittelun tukena.
Fasilitaattorit: Silja Huttunen, Itä-Suomen yliopisto, Kati Vähäsarja, Tanja Tilles-Tirkkonen, Arto Holopainen ja Minna Kokkonen, Kuopion kaupunki sekä Raisa Leinonen, Savonia-ammattikorkeakoulu
3. Kansallinen Erätauko-dialogi: Tulevaisuusvalta ja ekosysteemipalvelut
Ihminen on vain yksi osa luonnon suurta monimuotoisuutta, mutta meillä on voima tuhota tai säilyttää koko monimuotoisuus. Meidän on ymmärrettävä, että yhteiskuntamme pohjautuu kokonaan luontoon ja sen ekosysteemeihin.
Kriisien ja yllätysten ajassa tarvitsemme uusia suuntia ja moniäänistä keskustelua siitä, millaista tulevaisuutta haluamme yhdessä rakentaa. Nyt tehtävillä päätöksillä ja valinnoilla on kauaskantoisia seurauksia. Tulevaisuudet ovat liian tärkeitä jätettäväksi vain harvojen käsiin.
Tulevaisuusvalta ja ekosysteemipalvelut -dialogissa keskustellaan siitä kuka pääsee keskustelemaan ekosysteemipalveluiden tulevaisuuksista, kenen näkemykset otetaan huomioon ja ketä tulevaisuuskuvissa on edustettuina? Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Tulevaisuusvalta on käsite, jolla pääsee kiinni tulevaisuusajatteluun liittyviin vallan kysymyksiin.
Dialogi on osa Kansalliset dialogit -sarjaa, jonka teema keväällä 2024 on Turvallisuus ja luottamus.
Fasilitaattori: Jyri Wuorisalo, Savonia-ammattikorkeakoulu
Ilmoittautuminen päättyy 8. toukokuuta.
Ilmoittaudu tapahtumaan ›