Omat hankkeet
Kokonaisturvallisuuden klusteri
Kokonaisturvallisuuden klusteri -hanke kokoaa alueen huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyvän osaamisen ja valmiudet uudenlaiseksi elinkeinopoliittiseksi kokonaisuudeksi. Klusterin visiona on kohdentaa aluekehittämisen ja TKI-toiminnan panosta yhteiskunnan turvallisuuteen ja kriisivalmiuteen. Tähän sisältyy laaja ylimaakunnallinen yhteistyö, joka vastaa itäisen Suomen aluekehityksen haasteisiin ja vahvistaa kokonaisturvallisuuden valmiuksia kansallisesti.
Tietoa.Taitoa.Tekoja.
Ennakoinnin integraatio Pohjois-Savossa (EIPS)
EIPS -hankkeella on tarkoitus tuottaa ajantasaista tietoa maakunnan tulevaisuuden työvoima- ja osaamistarpeista. Tarpeita pyritään ennakoimaan laadullisin ja määrällisin menetelmin 5-10 vuoden päähän nykyhetkestä. Tarkastelun keskiössä ovat maakuntaohjelman mukaiset kehittämisen kärkialat. Lisäksi hankkeessa ennakoidaan vihreän siirtymän vaikutuksia Pohjois-Savon toimintaympäristössä.
Hanketta ohjaavat paikalliset oppilaitokset ja elinkeinoelämän sekä työmarkkinajärjestöjen edustajat. Tavoite on tuottaa tietoa, joka mahdollistaa entistä parempia tekoja osaajien saamisen varmistamiseksi maakuntaan.
Hankesuunnitelman mukaiset toimenpiteet ovat:
- Työvoimatarpeen määrällinen ja laadullinen ennakointi
- Vihreän siirtymän vaikutus Pohjois-Savon toimintaympäristöön
- Maakuntaohjelman kehittämiskärkien ajantasaisuuden tarkastelu suhteessa määrittelyhetkeen
- Ennakointiseminaarien toteuttaminen
- JOTPA:n ennakointiprosessiin osallistuminen
- Tiedonjakoalustan kehittäminen
- Ennakoinnin vuosikellon laadinta (maakunnallinen ennakointikartta)
- Toimialakorttien tarpeellisuuden määrittely (ml. rakenne ja sisältö)
- Ennakointikoulutukset
Hankeaika: 1.3.2023-29.2.2025
Tietoa.Taitoa.Tekoja.
Viitoskäytävä
Viitoskäytävä – Kumppanuudella kehittyvä Suomen itäinen kasvuvyöhyke yhdistää eri aluekehitystoimijat ylittäen hallinnolliset ja maakunnalliset rajat ja muodostaen laajan ja sitoutuneen kumppanuusverkoston. Viitoskäytävän tärkein arvo on ylimaakunnallinen yhteinen strateginen visio ja toimintamalli. Viitoskäytävä on mielenmaisema ja tahtotila, missä laadulliset tekijät korostuvat. Viitoskäytävän tavoitteena on tuoda esille kasvuvyöhykkeen kansallinen merkitys ja nostaa se yhdeksi Suomen pääkehittämis- ja kasvuvyöhykkeeksi.
Hanke on päättynyt 31.5.2024, mutta hankkeelle suunnitellaan jatkoa ja verkostotoiminnan vakiinnuttamista. Yhteyshenkilö hankkeen päättymisen jälkeen on Patrick Hublin.
Hankkeessa on tuotettu seuraavat selvitykset:
- Liikkumisen arvot, motivaatiot ja asenteet, JYU
- Viitoskäytävän liikkumisympäristön tulevaisuuskuva, Destia
- Viitoskäytävän taloudellinen merkitys Suomelle, PTT
Hankkeen verkkosivusto on auki 31.10.2024 saakka.
Viitoskäytävä – kumppanuudella kehittyvä kasvuvyöhyke
Tietoa.Taitoa.Tekoja.
Tulevaisuuden kunta
Hankkeen tavoitteena oli tukea Pohjois-Savon kuntia valmistautumisessa vuoden 2025 alusta voimaan tulevaan TE-2024 –uudistukseen, jolloin järjestämisvastuu julkisista työvoimapalveluista siirtyy valtiolta kunnille. Hankkeen tehtäväksi muodostui tiedon tuottaminen ja ymmärryksen lisääminen uudistuksesta ja sen vaikutuksista kuntiin. Alla viisi eri esitystä hyödynnettäväksi uudistuksen valmisteluun.
Hanke on päättynyt 31.5.2023.
Laaja tietopaketti uudistuksesta, jossa tieto on koottu tiiviisti aihepiireittäin täydennettynä Pohjois-Savon tiedoin (pdf)
Tiivistelmä tietopaketista (pdf)
Tilastopaketti sisältäen tietoa kunnittain (pdf)
Karttamalleja työllisyysaluevaihtoehdoista (pdf)
Kuvaus työllisyysalueella järjestettävistä palveluista ja tehtävistä (pdf)
Nuoret pohjoissavolaiset tulevaisuudentekijät
Nuoret pohjoissavolaiset tulevaisuudentekijät -hankkeen tarkoituksena on kartoittaa nuorten käsityksiä Pohjois-Savosta, sen tulevaisuudesta ja kehittämisestä. Lisäksi hankkeessa pyritään tunnistamaan ja kehittämään nuorten kanssa matalankynnyksen toimintoja nuorten äänen esille saamiseksi. Hankkeen tavoitteena on edistää nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä tukea alueen vetovoimaisuuden parantamista, siten että Pohjois-Savo pystyisi paremmin vastaamaan nuorten tarpeita ja odotuksia. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto sekä Pohjois-Savon kehittämisrahasto.
Hanke on päättynyt 31.8.2022.