Älykäs erikoistuminen
Älykäs erikoistuminen on osa eurooppalaista innovaatiopolitiikkaa, jossa alueiden tulee tunnistaa omat vahvuus- ja osaamisalueensa, joihin tulevaisuuden resursseja ja investointeja kohdennetaan. Älykkään erikoistumisen kautta tavoitellaan elinkeinoelämän parempaa kilpailukykyä, osaamisen ja huippututkimuksen hyödyntämistä sekä siirtämistä uusiksi kaupallisiksi tuotteiksi ja palveluiksi.
Keskeisinä näkökulmina ovat kansainvälisyys, kumppanuudet ja verkostot sekä näiden muuttaminen aluetalouden kasvuksi, liiketoiminnaksi ja uusiksi työpaikoiksi. Strategialla haetaan tulevaisuusvisiota sekä konkreettisia askeleita, joilla alueen innovaatiotoimintaa voidaan pitkäjänteisesti kehittää.
Pohjois-Savossa on seitsemän älykkään erikoistumisen kärkeä
Pohjos-Savon aluetalous on tällä hetkellä kone- ja energiateknologian, metsäteollisuuden ja elintarviketuotannon varassa. Näiden alojen menestyminen on maakunnalle elintärkeää ja näiden alojen osaamiseen, uudistumiseen ja työvoiman saatavuuteen panostetaan. Palvelujen ja rakentamisen toimintaedellytykset ovat suurelta osin seurausta näiden alojen ja viennin kehityksestä. Hyvinvointiteknologia, matkailu, veteen liittyvät prosessit ja biojalostus ovat nousevia aloja, joita vahvistamalla Pohjois-Savo haluaa monipuolistaa elinkeinotoimintaa. Läpileikkaavina sisältöinä kaikille valituille kehittämisen kärjille ovat ICT ja digitaalisuus, ilmasto/kiertotalous/kestävä kehitys, osaaminen ja työvoima, hyvinvointi ja kulttuuri, innovaatiot/yrittäjyys/kasvu sekä saavutettavuus ja aluerakenne.
Yhdessä parempia innovaatioita
Pohjois-Savon painopistevalinnoissa on tunnistettu seitsemän kehittämisen kärkeä: kone- ja energiateknologia, metsäteollisuus, elintarvikkeet, hyvinvointiteknologia, matkailu, älykäs vesijärjestelmä ja biojalostus. Näissä meillä on vahvaa kansainvälistä osaamista sekä yritystoimintaa ja näiden kärkien teknologisen kehittämisen sekä osaamisen avulla voidaan edistää elinkeinoelämän uusiutumista ja kilpailukykyä.
Avaa esitys (pdf)Itä- ja Pohjois-Suomen älykkään erikoistumisen strategia
Itä- ja Pohjois-Suomen yhteinen älykkään erikoistumisen strategia (1.1.2024 alkaen) tuo esiin suuralueen mahdollisuuksia, yhteistyötä, vahvaa osaamista ja tuloksellista kehittämistyötä. Meidät tunnetaan osaavina ja luotettavina toimijoina, joiden sydäntä lähellä ovat puhtaat ratkaisut ja kestävät palvelut. Digitalisaation kautta olemme läsnä kaikkialla.
Avaa strategiaS3 Community of Practice
S3 Community of Practice (S3 CoP) on älykkääseen erikoistumiseen liittyvän ohjauksen, verkostoitumisen, tuen ja vertaisoppimisen yhteisö kaikille aiheesta kiinnostuneille. Palvelua ylläpitää Euroopan komissio. S3 CoP -palvelu tarjoaa muun muassa mahdollisuuden vertailla EU:n eri alueiden älykkään erikoistumisen strategioita. Lisäksi palvelun alaisuudesta löytyvät esimerkiksi älykkään erikoistumisen temaattiset alustat ja kumppanuudet (Smart Specialisation Thematic Platforms), jotka tukevat alueiden välisten yhteistyöverkostojen muodostumista jaetuilla älykkään erikoistumisen kärkialoilla.
Tutustu S3 CoP -palveluunVanguard Initiative
Vanguard Initiative on eurooppalaisten alueiden verkosto, jonka tavoitteena on edistää ja kaupallistaa teollisia innovaatioita. Verkosto tuo yhteen alueita sekä alueilla toimivia korkeakouluja, tutkimuslaitoksia, yrityksiä ja klustereita jäsenalueiden kasvuhakuisten yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseksi Euroopan laajuisissa arvoverkostoissa. Vanguard-yhteistyö perustuu älykkääseen erikoistumiseen ja alueiden toisiaan täydentävän osaamisen hyödyntämiseen kasvun ja teollisen kehityksen aikaansaamiseksi valituilla aloilla. Pohjois-Savo on mukana Vanguard Initiative -verkostossa osana Itä- ja Pohjois-Suomen suuraluetta.
Tutustu Vanguard Initiative -verkostoonRegional Innovation Valleys
Euroopan komissio on myöntänyt Itä- ja Pohjois-Suomelle alueellisen innovaatiolaakson (Regional Innovation Valleys, RIV) statuksen. Innovaatiolaaksojen tarkoituksena on tukea eurooppalaista innovaatiotoimintaa ja investointeja alueilla mm. älykkään erikoistumisen ja alueiden välisen yhteistyön avulla. Samalla pyritään tasoittamaan niin sanottua innovaatiokuilua eli eurooppalaisten alueiden välisiä kehityseroja innovaatiotoiminnassa.
Tutustu alueellisiin innovaatiolaaksoihin